Jobba i Dubai – tips för proffs och företag

Dubai blir mer och mer attraktivt som arbetsplats på grund av den gynnsamma skattesituationen. Men innan omstarten finns det mycket att förbereda.

Ta dig ur hjulspåret , fly det dåliga vädret och in i de vackra och rikas värld – allt fler svenskar och Europérr emigrerar eller flyttar åtminstone sina jobb utomlands. Skälen till detta kan vara av privat karaktär, men kan också avgöras av den verksamhet som hittills bedrivits – till exempel om arbetsgivaren erbjuder en anställning utomlands

De populäraste jobbdestinationerna är också våra grannländer eller andra länder i EU. På grund av ekonomisk tillväxt och det gynnsamma skatteläget hamnar dock Dubai alltmer i fokus för svenska arbetsgivare och anställda.

Dubai ligger vid Persiska viken, är huvudstad i Emiratet Dubai och är en del av Förenade Arabemiraten (UAE), som grundades 1971. Om du tänker arbeta i Dubai eller vill starta ett företag där, måste du göra några förberedelser och ta reda på mer om metropolens speciella egenskaper.

Inträdeskrav för Dubai

Även om du inte tror det, inträdeskraven för Dubai är enklare än vad många tror. Innan du tackar ja till ett nytt jobb i Dubai bör du tänka på följande:

 • Pass krävs / giltigt i minst sex månader
 • Visum kommer att utfärdas vid ankomst till Dubai
 • Garanti krävs (hotell, företag, UAE-medborgare)

Det har skett några ändringar i ansökningsprocessen för arbetsvisum i Dubai sedan februari 2018.

Vid inlämnande av ansökan om visering ska nu även ett polisintyg lämnas in. Intyget om detta är utfärdat i Sverige, men måste intygas av UAE:s immigrationsmyndigheter vid ankomsten till Dubai.

Innan du reser in i landet måste du redan ha ett specifikt jobberbjudande eller ännu bättre ett undertecknat anställningsavtal i fickan. Din arbetsgivare agerar då som sponsor, utan vilken det inte är möjligt att arbeta i Dubai.

Boende i Dubai

Förutom det nya jobbet ska bostads- och privatmiljön i Dubai såklart också stämma – speciellt om du ska flytta med hela familjen. Redan från början kan du lägga undan idén om ett sött hem med en trädgård och pool i Dubai. I Förenade Arabemiraten tänker och bygger man större och mer storslaget – hyreskostnaderna är motsvarande höga.

Beroende på läge och inredning finns en 2-rumslägenhet tillgänglig från 100 000 dirham (AED), vilket är cirka 24 000 euro per år eller 2 000 euro i månaden. För att du senare ska kunna bo på ett sätt som passar dina personliga och ekonomiska behov, ta hand om boende i Dubai i god tid. Din arbetsgivare kommer också att stödja dig i detta avseende.

Tips: I Dubai, åtminstone i Affärsliv – övervägande engelska. Utan bra till mycket goda kunskaper i språket kommer du att ha svårt att hitta ett jobb i skyskrapornas stad.

Arbeta i skatteparadiset Dubai

När formaliteterna med myndigheter och arbetsgivare har klarlagts, kan du njuta av fördelarna med ditt nya jobb. Trots alla bekvämligheter som Dubai erbjuder finns det fortfarande arbete kvar att göra här! Vad gäller inkomsten så beror det såklart på ditt nya jobb, men i genomsnitt är det ungefär lika högt som i Sverige.

Däremot finns det inga kollektivavtal etc och de bästa nyheterna, inga skatter heller. Det som står som bruttolön i kontraktet hamnar på ditt konto i slutet av månaden. Om du åker till Dubai som expat kan du ibland njuta av andra fördelar. Dessa förmåner kan registreras i anställningsavtalet, men är inte obligatoriska för arbetsgivaren:

 • Organisation av flytten (hanteras vanligtvis via expat-stationer)
 • Flyg hem en gång om året
 • Särskild ledighet på religiösa helgdagar
 • Täckning av kostnader för specialister och sjukgymnastik
 • Delvis eller fullständig betalning av skolavgifter
 • Deltagande i hyreskostnaderna
 • Tjänstebil eller mobilitetsersättning för kollektivtrafik
 • Ekonomiskt stöd till den utländska maken (t.ex. för vidareutbildning eller språkkurser)

Skatt Förmåner för företag

Inte bara anställda utan även företag drar nytta av skatteförmånerna i Dubai. Till exempel finns det inga bolags- och bolagsskatter (förutom för olje- och gasindustrin).

Det spelar ingen roll om företaget grundas direkt i Dubai eller i någon av frihandelszonerna. Fördel med att grunda ett företag i en frihandelszon: Entreprenören förblir 100 procent ägare till sitt grundade företag och behöver inte en sponsor som inte bara är en supporter utanför frihandelszonen utan också en aktieägare med 51 procent.

50 år skattefritt!

Dessutom garanteras skattefrihet i 50 år vid grundande av företag i en frihandelszon! Det betyder att du inte behöver betala företags-, fastighets- och handelsskatt på minst 50 år.

Företagsbildning i Dubai kostnader

När det gäller kostnader, där finns två varianter: 1 Om du tar över ett befintligt företag blir köpeskillingen det största kostnadsblocket. Eller 2. Du hittade ett nytt företag. Sedan måste du budgetera för kostnaderna för inkorporeringsdokumenten, översättningstjänster, kontorshyra (obligatoriskt) och licensavgifterna som är vanliga i Dubai.

Särskilt de två sista posterna är årliga kostnader som ska beräknas. När det gäller kontorshyra vill jag påpeka ovan nämnda hemsida all-realestates.com som är mycket användbar. Minst 45 000 dirham bör planeras för de årliga licensavgifterna. Detta motsvarar cirka 10 500 €.

By Backbyskolan

Lämna ett svar

Relaterade artiklar