Jobbsökning Efter Uppsägning – Hur du Hittar ett Jobb Igen

Förlorade du jobbet och känner dig frustrerad? Det bästa sättet att förhindra detta är att skriva en ny ansökan så snart som möjligt efter uppsägningen.

Den som blir av med jobbet har ibland känslan av att någon har dragit bort mattan under deras fötter. Speciellt när uppsägningen kom som en överraskning tar det ett tag att vänja sig vid den nya situationen. Vad du absolut inte ska göra är att stoppa huvudet i sanden och ge upp. Se det positivt, en uppsägning kan alltid vara en professionell omstart.

Jobbansökan efter egen uppsägning

Även om det här snarare handlar om det motsatta fallet, så ska din egen avgång inte gå onämnt. Om du har sagt upp din anställning på egen hand blir det mycket lättare för dig att söka ett nytt jobb. Du behöver inte förklara varför arbetsgivaren varslat om uppsägning, då du själv fattat detta beslut.

Dessutom har du säkert funderat på hur ditt nya verksamhetsområde ska se ut och vem den nya arbetsgivaren är på förhand. I det här fallet är att skriva en ansökan ”nästan” bara en formalitet. Vägen till egenföretagande är tänkbar även efter att du har sagt upp dig.

Viktigt:

Du kommer att ha dina skäl för att välja att lämna företaget. Kommentarer som ”lönen var alldeles för låg” eller ”min chef var dum” har helt enkelt ingen plats i ansökan om det nya jobbet. Sådana uttalanden är oprofessionella och kastar ett negativt ljus på dig snarare än din tidigare arbetsgivare.

Om din anställning avslutas kan du vara bitter, men det är inte slutet av din karriär. Smält chocken och tänk positivt! Du är definitivt inte den första som får sparken och du kommer inte att bli den sista.

Sällan är en professionell karriär en rak linje – att byta jobb och arbetsgivare är helt enkelt en del av det. Arbetsgivare är väl medvetna om detta och en lojal chef kommer inte att reda ut din ansökan bara för att han har läst ordet ”uppsägning”.

Tips:

Om du tror att du har blivit felaktigt sparkad , få professionell rådgivning.

Ansökan efter uppsägning – håll dig till sanningen

Har du varit i jobbet i flera år kommer du att få svårt att skriva en ansökan och formulera ett CV.

Försök inte att orientera dig i uråldriga ansökningshandlingar, eftersom designen och strukturen har förändrats i grunden de senaste åren. För att göra ett gott intryck på potentiella arbetsgivare rekommenderar jag att du har ett professionellt CV med en snygg mall. Det tar bara 15 minuter och du får ett modernt, komplett CV.

Bör jag informera om uppsägandet vid ansökan?

Min personliga åsikt: Ja! Du kan också dölja uppsägningen, men du kommer förmodligen att bli tillfrågad om det senast i intervjun. Att sedan slingra sig ur situationen är ganska kontraproduktivt. Förklara skälen till uppsägningen objektivt, utan negativa känslor och se även uppsägningen som en slags ny början.

Den som medvetet lämnar falska uppgifter i ansökan eller i CV:t kan anklagas för bedräglig felaktig framställning och kan avskedas utan förvarning.

Skäl till uppsägning – den subtila skillnaden

Uppsägning utan fel

Den som har förlorat sitt jobb utan egen förskyllan får lättare att hitta ett nytt jobb. Så det är ingen skam att berätta för den nya arbetsgivaren orsaken (konkurs, besparingsåtgärder etc.).

Självförvållad uppsägning Det är alltid obehagligt att erkänna ett professionellt felsteg. Men du bör också kommunicera ärligt vid en uppsägning som är ditt fel.

5 snabba tips för att ansöka om jobb efter uppsägning

  • Behåll lugnet och fall inte i slöhet.
  • Använd jobbplattformar online för att hitta jobbet som passar dig.
  • Formulera ditt ansökningsbrev kort, koncist och ärligt
  • Informera dig noggrant om det nya företaget och gör det tydligt varför den utlysta tjänsten passar dig perfekt.
  • Ha självförtroende när du skriver ansökan och visa den i intervjun.
By Backbyskolan

Lämna ett svar

Relaterade artiklar