I allt fler företag får anställda allt fler möjligheter att själva forma sitt ansvarsområde. Och det gäller inte bara för hippa nystartade företag, utan även för stora företag. Hur kan du utnyttja de nya möjligheterna på bästa sätt?
Hur digitaliseringen påverkar jobbvärlden
Digitaliseringen förändrar vår arbetsvärld på lång sikt – allt på en gång snabbt. World Economic Forums (WEC) ”The Future of Jobs Report” visar hur långtgående förändringarna är: enligt detta kommer troligen 85 miljoner jobb inte längre att utföras av människor inom de kommande fem åren. Studien ger också de goda nyheterna: Samtidigt kommer 97 miljoner nya jobb med nya kravprofiler att skapas.
Därför blir personligt ansvar allt viktigare
Ett annat resultat av WEC-undersökningen: 40 procent av de anställdas kärnkompetenser kommer att förändras under de kommande fem åren. Särskilt efterfrågade är färdigheter som datorer och maskiner aldrig kommer att ha. McKinsey Global Institute har identifierat tio nyckelfaktorer i en studie:
- Analytiskt tänkande och innovation
- Aktivt lärande och inlärningsstrategier
- Lösa komplexa problem
- Kritiskt tänkande och analys
- Kreativitet, originalitet och initiativförmåga
- Ledarskap och social påverkan
- Argument, problemlösning, brainstorming
- Teknikanvändning, övervakning och kontroll
- Teknikdesign och programmering
- Resiliens, stresstolerans och flexibilitet
- Din röda tråd: alla kräver att anställda är villiga att ta ansvar för att hitta nya sätt att utföra sina jobb implementera det bästa.
Att arbeta självständigt är mycket populärt
Coronapandemin har accelererat det som digitaliseringen startade: För många anställda är det nu helt normalt att jobba helt eller delvis hemma och att själv organisera din arbetstid. Detta satte praktiskt taget personligt ansvar i deras knä. Majoriteten uppskattar det nya personliga ansvaret:
Enligt en färsk studie från managementkonsultföretaget EY är 84 av de tillfrågade övertygade om att de år 2030 kommer att arbeta helt oberoende av plats. 78 procent antar att de kan organisera sin arbetstid helt flexibelt. Och 60 procent tycker att deras företag fungerar helt utan hierarki vid det här laget. Företag kommer i allt högre grad att anpassa sig till dessa krav för att vara attraktiva för nya sökande och befintliga arbetstagare.
Mer personligt ansvar innebär mer arbetstillfredsställelse
Och vad gör personligt ansvar så attraktivt för anställda? Anställda från olika företag nämner en mängd olika aspekter – de sträcker sig från mer utrymme för kreativitet, självständighet och möjligheter att påverka till mer motivation och uppskattning.
Faktum är att personligt ansvar är något som liknar arbetstillfredsställelsens storasyster: ju mer vi framgångsrikt implementerar vårt personliga ansvar på jobbet, desto mer förvandlas vi från att bara vara en verkställande resurs till en aktiv designer. Och ju mer vi kan utforma våra uppgifter själva, desto mer sannolikt är det att vi utformar många andra relevanta aspekter av vårt jobb på ett sådant sätt att vi tycker att det är roligt och tillfredsställande.
Flexibla roller möjliggör mer personligt ansvar
Även om Coronakrisen har visat sig vara en rejäl förändringsboost: Etablerade strukturer förändras inte över en natt. Enligt ”Digitaliseringsindex 2021” har just digitaliseringen av interna processer gjort framsteg den senaste tiden och framför allt nätverkandet har förbättrats. Men: Var och en av oss kan bidra till att driva förändring och på så sätt bidra till att forma vårt företag. Förr fanns jobb och befattningar med fasta arbetsuppgifter, men idag blir medarbetarna alltmer rollinnehavare.
Fördelen: roller kan ständigt utvecklas, uppgiftspaketen anpassas till nya krav. Detta öppnar upp för en stor designfrihet för varje individ:n.
Personlig ansvar möjliggör formning av företagskultur
Ett företags kultur avgör hur det agerar i omställningen och förändringen av arbetsmarknaden. Den beskriver de gemensamma värderingarna, normerna och attityderna inom en organisation – så det är ungefär som företagets personlighet. Hur mäts och värderas prestation?
Hur hanterar du konflikter? Är det okej att göra misstag? Och hur viktigt är lärande och vidareutbildning? Dessa är alla exempel på nyckelaspekter av företagskultur. Med andra ord: företagskulturen skapas av människorna som lever den i vardagen. Att fullgöra sitt eget jobb med personligt ansvar ger också chansen att hjälpa till att utveckla företagskulturen.
Vilken attityd för oss framåt som anställda mitt i förändringen?
Allt detta gör det tydligt att de nuvarande förändringarna inte på något sätt stöds och formas av ett fåtal i toppen av några företag. Istället kan och måste varje individ börja med sig själv och inom ramen för sin egen roll – vare sig det är som nyanställd eller HR-chef, vd eller praktikant. Det som hjälper oss är grundläggande attityder som en positiv inställning till förändring, öppenhet för nya lösningar och viljan att lära sig nya saker om och om igen på eget ansvar och därmed självstyrt.
Så här fungerar det: självstyrt lärande och uppnå mer på eget ansvar
1. Hitta din motivation
Personlig motivation ligger till grund för varje framgångsrik inlärningsprocess. För att lära sig riktigt effektivt är det bäst att vara inneboende motiverad – så det borde finnas en inre drivkraft. Detta förbättrar inte bara inlärningsresultaten, utan ännu viktigare: Det är mycket lättare för dig att hålla koll på bollen.
2. Sätt ditt mål
Var tydlig med exakt vad du vill lära dig, oavsett om det är ett beteende du vill ändra eller en ny färdighet du vill skaffa dig.
3. Göra en plan
Hitta rätt lärandeinnehåll och se till att det kan integreras i din vardag under en längre tid
4. Gör i aktion
Tänk på en hållbar inlärningsstrategi – den hjälper dig att hålla dig motiverad i det långa loppet. För detta behöver du läromedel med applikationsmoduler. Var alltid uppmärksam på en applikationsreferens när du lär dig. Reflektera och skriv ner om och om igen hur du kan tillämpa den nyvunna kunskapen i din vardag.