IT-Jobb för Karriärbytare – Tips för Karriär Inom IT-branschen

Jobbmöjligheterna i IT-världen har aldrig varit så ljusa som de är nu. Även karriärbytare har därför goda chanser att få fotfäste inom branschen. Vi avslöjar hur det kan fungera.

Världen omkring oss blir mer och mer digital. Värmare kan styras via en app, affischer visas digitalt och även recept från läkare kan nu ringas upp på smartphonen. Vår vardag blir mer och mer digital och därför också lättare. Det räcker ofta med några klick för att göra något.

Men allt detta ger inte bara fördelar för vår vardag. På grund av digitaliseringen söks nu fler IT-specialister än någonsin tidigare. År 2021 var antalet obesatta tjänster för IT-specialister högt. Enligt Statista var det en stor brist på IT-Specialister.

IT-specialister är därför eftertraktade. Detta gör också branschen mycket intressant för datavetenskapliga karriärbytare. Men hur kan man få fotfäste i det utan att studera eller träna? Nedan förklarar vi hur detta fungerar.

Utbildning och studier ger en god grundkunskap – men på grund av IT-utvecklingen är denna efter några år förlegad. Så det vi lärde oss för 20 år sedan under våra studier och utbildningar är ibland inte längre aktuellt. Det räcker alltså inte att lära sig en jobbprofil. På grund av teknisk förändring och digitalisering handlar det nu om livslångt lärande. Och det är precis fördelen för laterala deltagare.

Eftersom informationstekniken är en sektor som ständigt förändras, dyker det ständigt upp nya yrken för vilka det inte finns någon utbildning alls. Poängen här är att själv skaffa relevant kunskap. Och det är i sin tur det perfekta tillfället för karriärbytare att få fotfäste i företaget. Företag uppskattar den höga motivationen och viljan att lära sig hos sidodeltagare. För medan studenter och praktikanter får kunskapen från föreläsare och handledare, utvecklar karriärbytare oftast sina kunskaper själva.

Att arbeta i IT-världen kräver inte alltid många års erfarenhet, studier eller utbildning. Landsomfattande lediga IT-jobb visar att företag ofta till och med specifikt söker efter laterala deltagare. Anledningen till detta är mycket enkel: eftersom det ständigt dyker upp nya yrken i IT-världen som det inte finns några studier/utbildningar för ännu, skulle även IT-specialister behöva bekanta sig med dessa nya yrken. Och vad de kan, laterala deltagare som brinner för IT, brukar också klara sig.

Sidodeltagare har det ibland inte så lätt av bagare, geriatriska sjuksköterskor eller Ingenjör för att byta till IT-specialist. För att maximera dina chanser att lyckas kan följande tips hjälpa dig i din IT-karriär.

Tips 1 – Kunspaer

Du bör ha vissa grundläggande kunskaper för ditt drömjobb inom IT-världen. För det fungerar inte utan det. Det fina är att du nu kan skaffa dig mycket kunskap själv. Youtube-tutorials, bloggar och liknande av erfarna programmerare gör det möjligt. Alla som är motiverade och verkligen intresserade av IT-världen kan lära sig mycket på egen hand genom självstudier. Och allt detta på min fritid.

Alternativt kan du också delta i utbildningar och seminarier eller gå vidareutbildningar för att öka dina jobbmöjligheter som karriärväxlare. Vidareutbildninhar finns som ger allt du behöver för ditt IT-yrke med en utbildning på 10 till 12 veckor. Med dessa praktiska intensivkurser sitter du i ett virtuellt klassrum under veckan samtidigt som du ska utföra uppgifter ensam eller i team på helgen.

Tips 2 – Visa referenser:

Kan du visa referenser inom IT-området? Om du till exempel har genomgått vidareutbildning, gått ett seminarium eller kunnat få intyg på annat sätt kommer det att öka dina arbetsmöjligheter. Men tänk om du inte kan visa allt detta, men du fortfarande kan IT?

Omsätt sedan helt enkelt dina kunskaper i praktiken så att du kan visa upp din kunskap i ditt drömföretag. Koda en app, ett verktyg eller ett spel. Men du kan också skapa en webbplats. I vilket fall som helst bör din referens visa vad du redan vet.

Tips 3 – viktiga mjuka färdigheter:

Förutom kunskaper är vissa mjuka färdigheter också fördelaktiga för vissa arbetsmiljöer och områden. För även med dessa kan du övertyga potentiella arbetsgivare som karriärväxlare. Särskilt viktiga mjuka färdigheter är:

Teamwork: I IT-världen är det väldigt få som jobbar för sig själva. Här gäller det att arbeta med problem i team och att tillsammans hitta lösningar.

Tålighet: Vem som helst som byter karriär i en IT-karriär börjar, måste lära sig mycket nytt i början. Detta är en extra belastning för det dagliga arbetet. Du måste kunna hantera detta. Du måste också kunna hålla huvudet kallt i en mängd olika situationer. Till exempel när oväntade problem uppstår eller deadlines närmar sig.

Självförtroende: Om du har modet att våga något nytt och vill komma igång som karriärsväxlare har du ett gott självförtroende.

För om du inte tror på dig själv och dina förmågor kommer du inte att kunna övertyga dig själv i ansökningsprocessen. Men det handlar om en hälsosam nivå av självförtroende. Överskatta inte dig själv. Det är bättre att erkänna att du inte kan göra det ena eller det andra ännu. Gör din vilja att lära tydlig.

Tips 4 – Ditt CV

Om du som karriärväxlare och vill övertyga en arbetsgivare om dig själv, om du ska vara ärlig, så är det inte så lätt för dig. När allt kommer omkring, hur ska du stå ut från andra sökande utan utbildning eller examen? Det kan du göra i första steget genom att avvika från standarderna i ansökningsfolderns form och utformning. Kom på något kreativt som får dig att sticka ut från andra applikationer. Använd till exempel en modern design och/eller införliva programmeringsspråk på lämpliga platser i ditt personliga brev och CV.

Innehåll:

Sidodeltagare kan vanligtvis inte visa varken en lärlingsutbildning eller en IT-examen i sitt CV. Det är därför viktigt i följebrevet att du säljer dig själv på bästa möjliga sätt. Fokusera på dina färdigheter och betona din motivation och vilja att lära. Färdigheter omfattar allt du redan behärskar vad gäller programmering och kanske till och med kunnat använda i praktiken. Se till att inkludera referenser här! Men även kompetens från dina tidigare jobb kan nämnas. För många hårda färdigheter från andra yrken är också efterfrågade inom IT-yrken.

Detsamma gäller innehållet: försök att skriva en originalapplikation som sticker ut från mängden.

IT-världen utvecklas ständigt. Även erfarna i branschen lär sig nya saker och måste därför ofta gå på seminarier, utbildningar eller vidareutbildning. Företag vet hur viktigt det är med kontinuerlig personalutveckling och satsar mycket på det. Förbered dig därför på en eventuell anställningsintervju genom att leta efter lämpliga möjligheter till vidareutbildning för att täppa till eventuella luckor i den hårda kompetens som krävs. Detta visar att du är motiverad och villig att lära.

By Backbyskolan

Lämna ett svar

Relaterade artiklar