Intervju Inline – 8 Tips för en Lyckad Anställningsintervju

Coronakrisen har gjort den en gång så impopulära anställningsintervjun online till regel. Nu även efter Corona har alltfler företag valt att göra sina arbetsintervjuer online för att spara tid och effektivisera processen.

Vi ger dig tips på hur du kan lyckas med en arbetsintevjue online.  

Trodde du att du en dag skulle genomföra en anställningsintervju i ditt vardagsrum ? Förmodligen inte, eller hur? Det som nu är vanligt i många länder blir nu också allt mer populärt, även efter Corona.

Fler har upptäckt hur lätt, smidigt, och effektivt det är.

Skygg inte för en platsannons om det direkt står att anställningsintervjuerna kommer att genomföras online. Att jobba hemifrån och hålla kontakt med anställda och kunder via telefon och videochatt är allt vanliga.

Och det fungerar förvånansvärt bra. Bor du längre bort och inte tänker ändra på det kan det till och med vara en stor fördel för dig när du söker jobb. Det är bara viktigt att du uppmärksammar några punkter under onlineanställningsintervjun. Från ett städat kontor till vad du ska ha på dig till intervjun och rätt förberedelse inför det, vi vill ge dig några tips för en lyckad anställningsintervju via videochatt.Tips för en framgångsrik jobbintervju online

Tips 1: Diskutera vem som ringer. Du eller företaget?

Byt kontaktuppgifter för verktyget du kommer att använda vid intervjun.

Viktigt: Välj alltid ett välrenommerat användarnamn för konton (t.ex. med Skype). Det är bäst att skapa ett konto specifikt för anställningsintervjuer och liknande.

Tips 2 – kontrollera funktioner

När allt är klarlagt är det absolut nödvändigt att du kontrollerar innan intervjun att allt fungerar. Detta gäller såväl mjukvaran som används som webbkameran, mikrofonen och naturligtvis Internet. En stabil internetuppkoppling är extremt viktig. Det är även fördelaktigt om kameran är i ögonhöjd. Det är bäst att bara göra en testkörning med vänner för att se om du kan kännas igen och förstås väl.

Om du vill vara på den säkra sidan, använd en LAN-anslutning istället för WiFi. En direkt anslutning mellan router och PC via en LAN-kabel är mycket mer tillförlitlig. Om du skulle vilja använda en bärbar dator för intervjun som inte har LAN-anslutning är det heller inget problem. Återförsäljare har nu en extra Ethernet-adapter för USB-porten redo för detta.

Tips 3 – Använd in-ear-hörlurar med inbyggd mikrofon

Bra ljudkvalitet är viktigt. Bra hörlurar är viktigt både för att du ska kunna höra och för att den som intervjuar ska höra dig.

Tips 4 – Klädsel för intervjun

Visst har du sett roliga bilder eller videor på människor som är utklädda för en anställningsintervju och sitter i boxershorts och strumpor under? Snälla gör inte det. Klä dig som du skulle se ut för en intervju på plats. Observera att randiga och detaljerade mönster kan orsaka flimmer på kameran.

Tips 5 – Städa upp rummet och lys upp det ordentligt

Det är också viktigt att du gör ordning i rummet där intervjun äger rum. Det är oundvikligt att personen du pratar med under intervjun tar en titt i bakgrunden. Så gör i ordning rummet och ta eventuellt bort bilder från väggarna som du inte vill att någon ska se. Det är bäst att välja en vänlig, neutral bakgrund, till exempel med några växter.

Nu kommer vi sakta till ditt yttre utseende. Istället för att använda ett skrymmande headset är det lämpligt att använda ett oansenligt in-ear-headset. Det ser mycket mer professionellt ut. Detta är ingen stor investering och kan fortfarande användas efter anställningsintervjun.

Säkerställ även bra belysning. Ljus bakifrån är ett absolut no go här, eftersom din samtalspartner då kommer att ha svårt att känna igen dig. Indirekt ljus framifrån är alltid idealiskt. Detta förhindrar också fula skuggor i ansiktet

Tips 6 – Förbered rätt

Precis som med en anställningsintervju på plats är rätt förberedelser också viktiga för en anställningsintervju online.

 • Lägg platsannonsen igen och ha ditt CV redo.
 • Ta reda på mer om företaget (t.ex. historia, produkter eller tjänster, platser, försäljning).
 • Skriv ner allt du vill säga.
 • Fundera över frågor du ställer den utlysta tjänsten eller arbetsmiljön
 • Fundera över svar på vanliga intervjufrågor (t.ex. Vilka är dina löneförväntningar? Vilka är dina styrkor/svagheter?)
 • Fusklappar är definitivt tillåtna. Undvik dock att pilla med anteckningar under samtalet. Det är bättre att fästa en liten lista med punktpunkter på datorskärmen. Detta är en klar fördel med onlineanställningsintervjun.

Tips 7 – Intervjun

Du kan också följa några tips under själva intervjun. Till exempel rekommenderar vi:

 • för att säkerställa en lugn atmosfär (stäng fönstren, ta ut husdjur, stäng av mobiltelefoner och dörrklockor, etc.)
  att alltid titta in i kameranatt tala tydligt
 • inta en upprätt sittställning
 • använd ibland händerna när du talar
 • och naturligtvis alltid leende

Också mycket viktigt: Stäng alla andra applikationer och flikar på din PC/laptop som du inte behöver för onlineintervjun. Annars kan inbäddade videor med automatisk uppspelning snabbt krascha jobbintervjun med ljud och annonsvideos som poppar upp.

Tips 8 – När tekniken misslyckas

Skulle det hända att Internet strejkar eller att tekniken misslyckas helt, så håll dig för all del lugnt. Det betyder inte direkt att du inte kan få jobbet längre. Kom därför före intervjun överens med din intervjupartner hur du ska gå tillväga i det här fallet. Vill du fortsätta intervjun via telefon eller börja videochatten igen?

Installera intervjuverktyget inte bara på din PC/laptop, utan även på din surfplatta eller smartphone. Om det är problem med PC/laptop kan du byta till din surfplatta eller smartphone.

By Backbyskolan

Lämna ett svar

Relaterade artiklar