Oavsett om det gäller skolan, för läkarstudier eller en senare specialistutbildning – lärandet följer dig genom hela livet. Ständiga innovationer och vidareutvecklingar säkerställer att läromedlet aldrig tar slut. Ämnet ”lärande” stannar inte heller vid hobby- och fritidssektorn. Men när är den bästa tiden att studera? Hur säkerställer du att läromedlet tas upp och bearbetas effektivt? Inlärningstakten bestäms av många faktorer – en av dem är tiden på dygnet.
Vid vilka tider på dygnet är det värt att lära sig?
För att komma direkt till saken: alla är olika och mottagliga vid olika tider på dygnet. Medan vissa föredrar att studera på morgonen kan andra koncentrera sig bäst på kvällarna. Grundregeln är: studera inte direkt efter skolan eller universitetet. Vid det här laget är du fortfarande stressad av allt material som just har kastats mot dig. Det bättre alternativet: lär dig på sen eftermiddag eller kväll. Till exempel, om du lär dig medicinska termer strax innan du somnar, kommer du att konsolidera dem snabbare och komma ihåg dem till nästa morgon.
Men tänk om du har svårt att koncentrera dig på kvällen? I det här fallet är det värt att ta en kort tupplur eller gå en promenad efter att ha gått i skolan eller universitetet. Hjärnan är då mottaglig och ingenting står i vägen för en lyckad inlärningssession.
Hjärnmottaglighet: När är den bästa tiden att studera?
Den mänskliga hjärnan är som mest mottaglig mellan 9:00 och 11:00 och mellan 16:00 och 18:00. De som tenderar att vara ”nattaktiva” kommer snabbt på idén att använda de sena kvällen och tidiga morgontimmarna för att studera. Nattmänniskors argument: Det är lättare att lära sig och du är inte lika stressad. Det finns få eller inga distraktioner och vardagen verkar långt borta på natten. Ändå står det: se upp. De som studerar på natten vänder sig ofta till koffein. Detta minskar minnesretention och därmed effektiviteten i inlärningen. Om du ändå vill plugga på natten är det viktigt att se till att du får tillräckligt med sömn och en hälsosam livsstil.
Hur länge ska man plugga?
Förutom tiden spelar också inlärningstiden en viktig roll. Att plugga i timmar – det är varken nyttigt eller rekommenderat. Det är bäst att plugga i cirka 45 minuter och sedan ta en kort paus. Under denna tid kan du till exempel göra dig lite te eller öppna fönstret för att släppa in lite frisk luft. Var tredje timme är det en längre paus. Under denna tid är det en bra idé att ta en promenad eller ringa någon närstående. Huvudsaken är att ta avstånd från att lära sig så att du verkligen kan komma igång igen senare.
När är den bästa tiden att studera? – slutsatsen
Generellt sett är de bästa tiderna att studera på morgonen och sen eftermiddag. Om du fortfarande är någorlunda vältränad bör du ta en titt på de viktigaste punkterna i läromedlet innan du går och lägger dig. Ny information bearbetas och lagras bäst i hjärnan på natten.
De idealiska inlärningstiderna är naturligtvis bara en grov guide. De gäller de flesta, men det viktigaste är att lyssna på din magkänsla. Frågan ”När är den bästa tiden att studera?” kan enkelt besvaras: närhelst du känner dig vältränad och mottaglig. För i dessa tider är lärande inte bara det roligaste utan också väldigt effektivt.