Formulera dina Löneförväntningar i din Jobbansökan – Så gör du!

Oavsett om du är en karriärstartare eller omorienterar dig själv har den som ska formulera sina löneförväntningar ofta en svår uppgift framför sig.

Så hur ska du formulera dina löneförväntningar när du söker ett nytt jobb?

Att skriva ett personligt brev, ett som också sticker ut från mängden av sökanden, är svårt. Att skriftligen formulera sina egna löneförväntningar kräver en absolut realistisk inställning till sig själv. Till sin egen förmåga, till sin egen utbildning, och sist men inte minst kunskap om marknadsläget.

Att formulera löneförväntningar kräver lyhördhet

Om du skriver ett ansökningsbrev där dina löneförväntningar måste vara fastställda, så är en viss lyhördhet väsentlig. Skriver du ner för höga löneförväntningar hamnar din ansökan i papperskorgen. Det spelar heller ingen roll om ansökan är särskilt kreativ och originell

Om du säljer dig själv för billigt och ställer dina lönekrav för lågt kan du bli nominerad. Men då står du där som ”billig kraft”. En korrigering uppåt är alltid möjlig, men kräver stor förhandlingsförmåga.

Hur kan du formulera löneförväntningarna?

Experter rekommenderar att man sätter lönen runt 10 procent högre än den senast mottagna. Fundera alltid på om du har merkostnader såsom resekostnader eller logikostnader.

Fast löneformulering:

”Eftersom jag har erfarenhet inom området … anser jag en ersättning på … kronor är rimligt”.

Löneintervall

”Mina månadslöneförväntningar ligger inom mellan … och … brutto.”

Otydliga löneförväntningar

”Min lön ska motsvara mina kvalifikationer och ansvarsnivån för utlyst tjänst.”

Andra regler gäller för unga yrkesverksamma

Det är särskilt svårt för unga yrkesverksamma att formulera sina löneförväntningar.

Om du inte har någon yrkeserfarenhet har du ingen aning om den ungefärliga lön som kan krävas. Internet kan hjälpa dig med det. Det finns lönetabeller för nästan alla jobb och utbildningar. Utgå inte från den högsta lönen, det är bättre att ta ett snitt.

Om du söker ett jobb som är betalt enligt kollektivavtalet är det de fackliga organisationerna som ska ge dig information. Du kan också få information om löner från vänner och bekanta (jämförbart jobb) och sedan formulera dina löneförväntningar i ansökan

När du formulerar löneförväntningar, uppmärksamma i första hand dina personliga förutsättningar. Lönen ska givetvis räcka till för att täcka fasta kostnader.

Det är vanligt att formulera månadsbruttolönen som löneförväntningar. Men om den önskade årsinkomsten krävs måste den beräknas exakt.

Om du förväntar dig ytterligare förmåner, såsom semesterersättning, förmåner (företagspension) bör du också formulera detta i löneförväntningarna.

Signalera beredskap att förhandla

Naturligtvis är det mycket lättare att fråga om lön i en personlig intervju. Du kan bäst läsa av den andra personens reaktioner om du har rätt med dina löneförväntningar

Ett argument för dålig eller för låg lön är alltid ganska effektiva: föreslå för anställningschefen att de arbetar i tre månader med den lön du har angett.

Gör praktiskt taget en introduktionsperiod, men be sedan om 15 procents lönehopp. Detta är intressant för både arbetsgivare och arbetstagare. Då vet du vart du ska vända dig i det nya jobbet. Din chef kommer då att veta vad du är kapabel till.

By Backbyskolan

Lämna ett svar

Relaterade artiklar