Bekämpa Scenskräck med Dessa 5 tips!

Det finns många yrken där arbetaren måste prata med människor, till exempel som coach i utbildningar, som kundrådgivare eller projektledare. Att prata inför andra kollegor eller kunder på ett företag innebär ofta stress och många har scenskräck inför en presentation. Men redan innan en intervju är många sökande nervösa eftersom de inte vet vem som sitter mitt emot dem, vilka frågor som kommer att ställas och om de uppfyller respektive företags krav.

1. Bekämpa scenskräck genom goda förberedelser

För att klara av en presentation utan alltför mycket spänning bör du framför allt förbereda dig väl. För om du är väl strukturerad, behärskar ämnet och har ett kompetent svar redo för eventuella frågor, då är spänningen inte längre så stor. Framförallt kan bra förberedelser bekämpa scenskräck och du kan förbli lugn.

Goda förberedelser är det perfekta sättet att bekämpa scenskräck, särskilt för anställningsintervjuer. Går du in i ett sådant samtal med öppenhet, god kunskap och lite kvickhet har du inte bara din scenskräck under kontroll, utan även en god chans att få den tjänst du söker.

2. Acceptera scenskräck

De som försöker undertrycka sin scenskräck och den tillhörande nervositeten kommer att misslyckas. Det är bäst att acceptera ditt eget tillstånd innan en presentation, kundmöte eller intervju. Det är helt normalt att känna sig nervös och ha scenskräck inför en viktig professionell händelse. Scenskräcken släpper trots allt mycket adrenalin och det i sin tur hjälper till att hålla fokus. Så du bör försöka utvärdera den inre spänningen som positiv och inte tappa den helt.

3. Bekämpa scenskräck genom avslappning

Spänningen inför ett viktigt möte bygger naturligtvis upp en inre spänning som gör att scenskräcken märks. För att åtminstone delvis lindra denna spänning kan du göra avslappningsövningar. Detta inkluderar djup inandning och utandning samt självkonditionering. Du säger helt enkelt meningar som ”Jag är helt avslappnad” eller ”Jag är lugn själv” flera gånger. Som ett resultat minskar kroppen en del spänningar och musklerna blir lösare igen.

4. Att tro på sig själv hjälper

Scenskräck kan ha olika orsaker. En av de vanligaste anledningarna är tvivel på sig själv. Du känner dig inte redo för uppgiften och du är rädd för att göra något fel eller glömma något.

Ett användbart sätt att bekämpa scenskräck är att tro på dina egna förmågor och styrkor. Därför är det viktigt att ta sig an en uppgift med självförtroende, man fick uppgiften inte bara rakt upp och ner utan för att chefen också anser att man gör det bra. Annars skulle han ha tilldelat uppgiften till någon annan. Samma princip gäller för anställningsintervjuer. Den som söker sig till ett företag har inte gjort det på måfå, utan för att de känner sig kvalificerade. Av denna anledning bör man gå in i ett sådant samtal med självförtroende.

5. Valeriana har en lugnande effekt

Valeriana är en gammal huskur för att bekämpa scenskräck och nervositet. Om du inte kan få din spänning under kontroll alls, ta bara några droppar (upplöst i vatten). Valeriana har en lugnande effekt och hjälper till att lugna ner sig i svåra fall. Du bör dock inte ta för mycket, annars riskerar du att hamna i ett för avslappnat tillstånd. Det är bäst att söka medicinsk rådgivning. Det berömda lugnande medlet eller andra hårda medel (som lugnande tabletter eller droger) bör definitivt undvikas!

By Backbyskolan

Lämna ett svar

Relaterade artiklar